Manitu a DNB scéna jej očami - ušami

Čau. Volám sa Manitu. :)

Hudba ma sprevádza celý môj život v rôznych formách. Spev, tanec alebo v posledných rokoch Djing, ktorý sa osvedčil ako najefektívnejší spôsob, ktorým ju môžem so svetom zdieľať. 

Keď som ale nedávno narazila na post od Drumanbasswear o tom, že hľadajú redaktorov, napadlo mi, že by som teda aj možno niečo napísala, keďže som sa presťahovala do zahraničia a v poslednej dobe sa ku hraniu dostanem zriedka. 

Chytila som sa toho však aj preto, že odkedy počúvam a hrávam dramáč, sa tu a tam stretávam s nepochopením a častým odsudzovaním drum and bassu. 

Zo začiatku ma to hnevalo, no nesnažila som sa môj názor nejako obhajovať alebo niekomu niečo vnucovať, pretože sa vždy našlo dostatok ľudí v mojom okolí, ktorí mali podobný hudobný vkus. 

V posledných rokoch ale veľa cestujem a spoznávam nových ľudí a môj priateľ je takisto z úplne iného súdka. 

No moja duša s týmto žánrom stále viac a viac zrastá a drum and bass je môj chlieb každodenný. A práve preto je pre mňa dôležité, aby mu ľudia v mojom okolí rozumeli a tým boli schopní pochopiť mňa samú. 

Chcela by som sa preto s vami podeliť a porozprávať vám niečo bližšie o tomto žánre, o skladbách a interpretoch, ktorí ma najviac ovplyvnili a ktorých tvorba mi či už vyčarila úsmev na tvári, alebo pomohla v rôznych životných situáciách a paralelne vám priniesť zaujímavé infošky zo sveta D’n’B.

01/ ZAČIATKY...

„Medzi klasickou hudbou a drum and bass- om existuje určitá podobnosť, ak sa v nich nevyznáš tak ich nepochopíš.“ Goldie

Goldie

DRUM AND BASS je hudobný štýl, ktorý je často spájaný s drogovou scénou a podľa môjho názoru dodnes výrazne podceňovaný a nepochopený. Preto sa v tomto článku budem snažiť priblížiť ti korene a základné charakteristiky tohto úžasného žánru.

Drum and bass vznikol v polovici 90. rokov ako zmena paradigmy v anglickom breakbeat hardcore a rave scéne. Tento štýl prešiel rokmi mnohými mutáciami.

Obsahuje elementy prevzaté z rôznych iných žánrov ako hiphop, funk, jazz house, electro a dancehall. Jedným z hlavným vplyvov bol originálny jamajský dub a reggae.

Tento štýl sa zameriava na rýchle synkopované1  vzorce breakbeatových bicích a ťažké basové línie, z čoho odvodzuje aj svoj názov.

Charakterizovaný rýchlymi breakbeatmi s ťažkými basovými a sub basovými líniami, samplami a syntetizátormi, s tempom ustáleným medzi 160 - 180 úderov za minútu (bpm) sa zrodil prvý jungle.

Jungle nebol veľmi populárnym žánrom

Na začiatku jungle nebol veľmi populárnym žánrom a taktiež bol spájaný s násilím a trestnou činnosťou, vychádzajúc z často agresívneho zvuku a témy násilia, ktorá sa odrážala vo výbere samplov. 

V roku 1995 či už v reakcii na tento kultúrny rozkol, alebo nezávisle od neho, sa niektorí producenti začali odkláňať od štýlu ovplyvňovaného raggae a posunuli sa k vyladenejším a technicky sofistikovanejším zvukom. 

Toto je pravdepodobne ten bod, kde môžeme označiť začiatok diferenciácie jungle- u a drum and bass-u, pričom jungle sa dnes považuje za samostatný žáner.

Pri pohľade na vnútornú štruktúru rôznych drum and bass- ových skladieb uvidíš charakteristické prvky, ktoré každá z nich obsahuje.

Roni Size

Basová línia má v tomto žánre veľký význam a je predstavená hlbokým sub basovým hudobným vzorcom, ktorý je možné cítiť fyzicky prostredníctvom výkonných zvukových systémov, vďaka uprednostneným nízkym frekvenciám.

Basové línie pochádzajú najmä zo samplov alebo syntetizátorov. Menej časté sú basové línie nahraté pomocou basového nástroju, či už elektrického, akustického alebo kontrabasu. Takéto príklady nájdeš v dielach umelcov ako Roni Size, Pendulum, London electricity a mnoho ďalších.

Tony Colman London Elektricity

Jedným zo spôsobov ako vytvoriť prvok bubna je samplovanie2. Jedným z bezpochyby najviac samoplovaných breakov, ku ktorému sa datuje aj vznik drum and bass-u, je Amen break. Je to šesťsekundové bicie sólo zo soulovej nahrávky od The Winston Brothers z 80. rokov.

Rovnako dôležitý je kick drum TR-808, umelý zvuk so zníženým alebo predĺženým basovým bubnom, ktorý sa sampluje z klasického bubnového stroja TR-808 od spoločnosti Roland, zvuk, ktorý v priebehu rokov prešiel obrovským množstvom experimentov.

Mnoho drum and bassových skladieb obsahuje viac ako jeden samplovaný breakbeat a zahŕňa techniku prepínania (switching) medzi dvoma breakbeatmi.

Synkopované breakbeaty však aj napriek tomu zostávajú najvýraznejším prvkom D’n’B, pretože bez nich by skladba s 4/4 tempom mohla byť klasifikovaná ako gabber alebo techno.

Pridaním atmosferických prvkov a samplov je možné vložiť do základnej drum and bassovej skladby rôzne pocity. Jedným z najuznávanejších umelcov v tomto štýle je napríklad LTJ Bukem, Makoto, Blu Mar Ten alebo Seba.

Pendulum

Drum and bass by v minulosti mohol definovať ako striktne elektronický hudobný žáner, v ktorom jediným „živým“ elementom bol DJ s jeho selekciou a mixovaním v priebehu setu. 

To už dnes našťastie nie je pravda a my si preto môžeme vychutnávať čoraz viac a viac „live“ drum and bass vystúpení, kde umelci sami hrajú na hudobný nástroj, či už elektrický, elektronický alebo akustický, alebo sú sprevádzaní skupinou, alebo priam orchestrom.

Spomedzi mnohých „live acts“ si dovolím spomenúť zopár, ktorých vystúpenia mi utkveli hlboko v pamäti: London Electricity Big Band, Netsky Live a zo slovenskej scény je to určite fascinujúci zvuk Grňovho saxofónu. 

Okrem toho dnes môžeš vidieť mnoho parties, kde na pódiu DJa sprevádza MC alebo spevák/-čka. Nebudem zachádzať do podrobností, ale je tu pár osobností, ktoré musím spomenúť: zo zahraničných MC Fava a vokalistka Charlie Brix a na slovenskej scéne hrá angličan MC Jimmy Danger a naša pýcha a súčasť DNB wear, Mila 207.

Páčilo sa ti, čo si si doteraz prečítal a chcel by si sa takejto párty zúčastniť? Máš šťastie, keďže na Slovensku máme niekoľko talentovaných crew, ktoré sa o tvoju zábavu postarajú. 

Ak máš rád jemnejšie melódie, určite si nenechaj ujsť tie z dielne Drummatique či Basshaze a ak si chceš otestovať svoje hranice a bubienky určite odporúčam Trident či Bassizm parties. 

TRIDENT.sk merch môžeš nakúpiť priamo v našom e-shope - KLIK SEM

A pokiaľ nie si moc párty typ ale rád by si si niečo z drum and bassu vypočul a niečo sa o ňom aj dozvedel, nalaď si v nedeľu o 22:00 Rádio FM a nechaj si DJom Lixxom vymasírovať dušičku v pohodlí domova.

Drum and bass stelesňuje celý rad rôznych štýlov a scén. Prevažne od elektronických, industriálnych zvukov techstepu až po využívanie konvenčných akustických nástrojov, ktoré sú charakteristické pre viac jazzovo ovplyvnené melódie liquid funk-u aka liquid drum and bass-u. 

Zvuky v drum and bass- e sa veľmi odlišujú v závislosti od rozsahu vplyvov, ktoré sa skrývajú za vznikom danej skladby a v nasledujúcich článkoch ti umožníme ponoriť sa hlbšie do rôznych zvukov mnohých druhov drum and bass-u.

  • TEXT: Manitu
  • Korekcia: Ninuš
  • Zdroje: Wikipedia, BBC, dnbradio.com
  • 1 -z angl. syncopate - to place (the accents) on beats that are normally unaccented
  • 2 - z angl. sampling - the reuse of a sound recording in another recording

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info